بیماری های دندان

بیماری های رایج دهان و دندان در کودکان

دوران کودکی دورانی پرماجرایی است که کودک همیشه در حال رشد و اکتشاف است. با این حال، ممکن است این اکتشافات به دندان ها نیز سرایت کند. زیرا کودکان اغلب با وسایل گوناگونی در تماس هستند و برخی مواقع دستان آلوده را به دهان و دندان خود می زنند. بسیاری از بیماری های رایج دندان کودکان همانند مشکلاتی است که بزرگسالان را تحت تاثیر قرار می دهد. اما دندان های کودک شما هنوز در حال رشد هستند و نسبت به دندان های دائمی نرم تر هستند. شرایط دندان درمان نشده می تواند باعث رشد نامناسب دندان شود و منجر به مشکلات جدی تری با رشد کودک می شود.

درک مشکلات رایج دندانپزشکی کودکان و علت رخ دادن آنها به شما و فرزندتان کمک می کند تا بدانید چگونه از آنها پیشگیری کنید. در ادامه مقاله، شما را با بیماری های رایج دهان و دندان در کودکان بیشتر آشنا می سازیم، تا در جهت جلوگیری از آن ها اقدام کنید.

پوسیدگی دندان در کودکان

یکی از شایع ترین بیماری های رایج دندان، پوسیدگی دندان است، که 20 درصد از کودکان 5 تا 11 ساله حداقل یک دندان پوسیده درمان نشده دارند و 13 درصد از نوجوانان نیز همین مشکل را دارند.

پوسیدگی دندان اغلب به دلیل تجمع باکتری ها و پلاکت ها بوجود می آید. تجمع چسبنده و لایه ‌ای از باکتری به نام پلاک دائماً روی دندان‌ها جمع می‌شوند. اگر پلاک در معرض برخی ازغذاهای نامناسب قرار گیرد، اسید تولید می کند و مینای دندان یا سطح سخت بیرونی دندان را از بین می برد. چسبندگی پلاک، اسیدها را در تماس دائمی با سطح دندان نگه می دارد و به تدریج باعث پوسیدگی دندان می شود.

از طرف دیگر، غذاهای غنی از کربوهیدرات به رشد پلاک کمک می کنند و دندان ها را از بین می برند. برخی از رایج ترین غذاهای مشکل ساز که در پوسیدگی دندان تاثیرگذار است، شامل آب نبات، کلوچه، نوشابه، آب میوه و غیره است. نشاسته های پخته شده مانند ماکارونی، برنج، سیب زمینی و نان نیز به رسوب پلاک کمک می کنند. بنابراین، یک رژیم غذایی غنی از کربوهیدرات به همراه عادات ناهماهنگ مسواک زدن می تواند پوسیدگی دندان را تشدید کند.

خوشبختانه پوسیدگی دندان یک بیماری قابل پیشگیری است. تکنیک های صحیح مسواک زدن و مراجعه منظم به دندانپزشک احتمال پوسیدگی دندان را در کودک به میزان قابل توجهی کاهش می دهد. از کودکتان بخواهید دو بار در روز با یک خمیردندان حاوی فلوراید مسواک بزند و سعی کنید مصرف غذاهای شیرین را به خصوص قبل از خواب محدود کنید.

بیشتر بخوانید: نحوه مراقبت از دندان های شیری در کودکان

بیماری های دندان - پوسیدگی دندان

داشتن دندان های حساس

یکی دیگر از بیماری های رایج دندان در دوران کودکی، دندان های حساس است. اگر غذاها و مایعات سرد یا گرم باعث تحریک و ناراحتی کودک شما شود، ممکن است دندان های حساسی داشته باشد. گاهی حتی تنفس در هوای سرد یا گرم می تواند باعث درد دندان شود. این امر مشکل جدی نیست، اما بهتر است پیشگیری های لازم را انجام دهید.

بسیاری از افراد فکر می کنند که اشخاص مسن دارای دندان های حساس هستند، اما کودکان بیشتر مستعد ابتلا به این بیماری هستند. مینای دندان کودکان نازک تر از بزرگسالان است و به راحتی توسط پلاک و اسید ساییده می شود. با از بین رفتن مینای دندان، لثه‌های کودک ممکن است شروع به عقب ‌رفتن کنند و ترک‌هایی روی سطح دندان ایجاد شود و انتهای عصب نمایان شود.

هنگامی که فردی در حال نوشیدن یا خوردن غذای گرم یا سرد است، انتهای عصب دندان آسیب پذیر تحریک می شود و منجر به درد می شود. گاهی اوقات دندان های حساس می تواند نشانه ای از پوسیدگی دندان تشخیص داده نشده باشد.

دندانپزشکان می‌ توانند برای درمان دندان‌های حساس از سیلانت روی دندان‌ها استفاده کنند. بدین ترتیب، مینای دندان را تقویت شده و هرگونه ترک را پر می شود. در کنار درمان، یک مسواک با موهای نرم به کودک خود بدهید تا از آن استفاده کند. زیرا موهای سفت مسواک به مرور زمان به سطح دندان آسیب می رساند و مینای دندان را می تراشد و باعث ایجاد ترک های میکروسکوپی در دندان شوند.

مکیدن شست

یکی از رایج ترین رفتارهای مرتبط با دوران کودکی، مکیدن شست است. برای برخی از کودکان، این عادت از زمانی که کودک در رحم مادر است شروع می شود. عادت مکیدن انگشت برای کودکان غریزی و آرامش بخش است و تا دو یا سه سالگی از بین می رود. گاهی اوقات، مکیدن انگشت می تواند تأثیر منفی بر سلامت دهان و دندان کودک داشته باشد.

اگر زمانی که دندان‌های دائمی در حال بیرون آمدن هستند، کودک شما هنوز انگشت شست خود را می مکد، این عادت می‌تواند باعث ایجاد طیف وسیعی از مشکلات شود. مکیدن شست می ‌تواند رشد طبیعی دهان را مختل کند و روی همترازی دندان‌ها و سقف دهان تأثیر بگذارد.

آسیب های دیگر مکیدن انگشت می تواند روی دندان‌های شیری تاثیر بگذارد. اگراین عادت تا بعد از پنج سالگی ادامه یابد، ممکن است کودک شما دچار مشکلات دهانی و گفتاری شود. بنابراین، یک دندانپزشک باتجربه می تواند کمک و پشتیبانی بیشتری را ارائه دهد.

بیماری لثه در کودکان

بیماری لثه یا ژنژیویت، در واقع التهاب بافت لثه است. این مشکل اغلب به دلیل بهداشت نامناسب دهان و دندان و تجمع پلاک ایجاد می شود و می تواند منجر به آسیب استخوان و از دست دادن دندان شود.

با تجمع تدریجی پلاک ها و رسوبات، تأثیرگذاری روی لثه ها شروع می شود. در مراحل اولیه، لثه‌های کودک اغلب متورم و قرمز می‌شوند و پس از نخ دندان کشیدن از دندان‌ها خارج می‌شوند. سایر نشانه های بیماری لثه می تواند بوی بد دهان و طعم بد دائمی در دهان بچه باشد. به صورت عموم، بیماری لثه به سه شکل مختلف ظاهر می شود:

  • ژنژیویت مزمن: یک بیماری شایع در کودکان، ژنژیویت مزمن است که منجر به ورم بافت لثه می شود و به راحتی خونریزی می کند.
  • پریودنتیت تهاجمی: پریودنتیت تهاجمی که بیشتر در نوجوانان و نوجوانان دیده می شود، و با از دست دادن استخوان آلوئولار، یکی از بافت هایی که از دندان ها حمایت می کند، نمایان می شود.
  • پریودنتیت تهاجمی عمومی: پریودنتیت تهاجمی عمومی کل دهان را تحت تاثیر قرار می دهد و می تواند از دوران بلوغ شروع شود. علائم آن شامل رسوبات بزرگ جرم و پلاک، لثه ملتهب و لق شدن دندان است.

بیماری لثه با اقدامات ساده ای مانند مسواک زدن روزانه، نخ دندان کشیدن و مراجعه به دندانپزشکی قابل پیشگیری است. در موارد جدی، دندانپزشک ممکن است آنتی بیوتیک یا سایر داروها را پیشنهاد کند.

بیماری های دندان - دکتر لیلا عطایی

مشکل سایش دندان­ها در کودکان

دندان قروچه از مشکلات رایج دهان و دندان در کودکان است که از هر 10 کودک، دو یا سه کودک دندان های خود را قروچه یا به هم فشار می دهند. گاهی اوقات یک کودک به دلیل همتراز نبودن دندان های بالایی با دندان های پایینی دچار بیماری دندان قروچه می شود. دلیل دیگر این بیماری، برای کاهش درد دندان می تواند باشد.

برخی از کودکان در اثر درد، مانند دندان درآوردن یا گوش درد، دندان قروچه خواهند کرد. در موارد نادر هم می تواند نشانه ای از استرس یا بیش فعالی کودک باشد. از عوارض دندان قروچه، می توان به ازبین رفتن مینای دندان، شکستگی و حساس شدن دندان اشاره کرد. برای درمان آن بهتر است با یک دندانپزشک متخصص مشورت کنید تا شما را بهتر راهنمایی کند.

بیماری آفت دهان

از مشکلات رایج دندان، آفت می باشد که زخم‌های کوچکی هستند که در داخل دهان، روی لثه یا روی زبان ایجاد می‌شوند. به طور معمول، زخم ها یک مرکز خاکستری یا سفید دارند که با یک حاشیه قرمز احاطه شده است. آفت‌ها با تاول‌های تب و تبخال متفاوت هستند. خوشبختانه این بیماری قابل سرایت نیست و بیشتر آنها ظرف یک یا دو هفته از بین می ‌روند. با این حال، زخم‌های عمیق اغلب دوباره ظاهر می‌شوند و نوشیدن و خوردن را برای کودک دشوار می کنند. آفت ها می توانند به صورت تکی یا گروهی تا یک اینچ رشد کنند.

عوامل زیادی در رشد و توسعه آفت ها نقش دارند، از جمله:

  • رژیم غذایی
  • استرس یا تروما
  • عفونت
  • کمبودهای تغذیه ای
  • آلرژی

برای کاهش درد آفت‌ دهان و احتمال بازگشت آن‌ها، به کودک خود غذاها و نوشیدنی‌های نرم و ملایم بدهید. از دادن غذاهای ساینده، تند یا اسیدی به آنها خودداری کنید و به دنبال دهانشویه و خمیردندان مناسب باشید. برای کوتاه کردن مدت زمان زخم‌ها، می‌توانید دهانشویه ضد میکروبی یا محصولات موضعی را به کودک خود بدهید.

درمان انواع مشکلات دندان کودکان با دکتر لیلا عطایی

کلینیک دکتر عطایی، با استفاده از کادر حرفه ای و با تجربه و با در نظر گرفتن روش های نوین درمانی تمام خدمات دندانپزشکی مانند جراحی دندان، بازسازی خط لبخند، روت کانال تراپی، ترمیم دندان و غیره ارائه می دهد. با توجه به شیوع بیماری کرونا و جلوگیری از انتقال ویروس از وسایل استریل شده استفاده می شود و تمام خدمات در محیط کاملا بهداشتی صورت می گیرد.

فهرست