بیماری پریودنتال

بیماری پریودنتال و روش های درمان آن

بیماری پریودنتال از بیماری های رایج دندان و دهان است که برخی از افراد با آن مواجه شده اند. به بیماری هایی گفته می شود که بافت های نگهدارنده دندان مانند لثه، بافت های اتصال دهنده دندان و لثه و استخوان های اطراف دندان را درگیر می کند. در صورت مبتلا شدن به این بیماری باید هر چه سریعتر به دندانپزشک مراجعه کنید و عوامل اصلی آن را بیابید. در این مقاله شما را با علل بروز بیماری پریودنتال و روش های درمان آن آشنا می سازیم. با ما همراه باشید.

بیماری پریودنتال چیست و چه کسانی بیشتر درگیر آن هستند

بیماری های پریودنتال عمدتاً نتیجه عفونت و التهاب لثه ها و استخوانی است که دندان ها را احاطه کرده است. لثه ها در مراحل اولیه آن که ژنژیویت نامیده می شود، متورم و قرمز شده و ممکن است خونریزی کنند. در شکل جدی ‌تر آن که پریودنتیت نامیده می‌شود، لثه‌ها می‌توانند از دندان جدا شوند، استخوان از بین برود و دندان‌ها لق شوند یا حتی بیفتند. بیماری پریودنتال بیشتر در بزرگسالان دیده می شود. پوسیدگی دندان بزرگ ترین تهدید برای سلامت دندان ها هستند.

بیماری پریودنتال با افزایش سن گسترش می یابد. به طوریکه 70 درصد از بزرگسالان 65 سال و بالاتر به بیماری پریودنتال مبتلا هستند. این وضعیت در مردان نسبت به زنان شایع‌ تر است.

علل بروز بیماری های پریودنتال

باکتری‌های موجود در دهان بافت اطراف دندان را آلوده می‌کنند و باعث التهاب اطراف دندان می‌شوند که منجر به بیماری پریودنتال می‌شود. وقتی باکتری ها به اندازه کافی روی دندان می مانند، لایه ای به نام پلاک تشکیل می دهند که در نهایت به جرم دندان تبدیل می شود که به آن جرم نیز می گویند. رسوب تجمع یافته می تواند زیر خط لثه پخش شود که در چنین حالتی تمیز کردن دندان ها بسیار دشوار است.

پلاک های میکروبی در واقع همان باکتری اسپرتکوک هستند که با تجمع در دندان بعد از مصرف مواد غذایی، اسید و سمومی را ترشح می کند که بافت های دهان و دندان را درگیر میکند. درنتیجه سموم ناشی از پلاک های دندانی در رسوب با بافت های نگهدارنده موجب التهاب لثه می شوند و ممکن است با خونریزی لثه حین مسواک زدن مواجه شوید.

زمانی که نشاسته و قند موجود در غذا با باکتری هایی که به طور معمول در دهان شما یافت می شوند، بر روی دندان های شما پلاک ایجاد می شود. مسواک زدن دو بار در روز و نخ دندان کشیدن یک بار در روز پلاک را از بین می برد، اما پلاک به سرعت دوباره تشکیل می شود.

بیماری پریودنتال - دکتر عطایی

بیشتر بخوانید: علائم بیماری لثه چیست و چگونه میتوان آن را درمان کرد

سایر علل مهم بیماری های پریودنتال

مطالعات اخیر ثابت کرده است که یکی از عوامل مهم ابتلا به بیماری های پریودنتال، افزایش سن می باشد. در سنین بالا، فرد ممکن است در مراقبت از دندان و دهان خود ناتوان باشد و بیشتر با مشکلات دندانی مواجه شود. به همین دلیل، زمینه ابتلا به بیماری لثه نیز فراهم می شود. بسیاری از پزشکان معتقدند که وضعیت فیزیکی سالم ارتباط مستقیمی با وضعیت دهان و دندان های سالم دارد. به عنوان مثال، کسانی که دچار بیماری دیابت هستند درصد گسترش و بروز بیماری پریودنتال را افزایش می دهند.

التهاب مداوم لثه می تواند باعث پریودنتیت شود و در نهایت باعث ایجاد پلاک هایی بین لثه ها و دندان های شما شود. با گذشت زمان، این کیسه ها عمیق تر می شوند و با باکتری های بیشتری پر می شوند. در صورت عدم درمان، این عفونت های عمیق باعث از دست دادن بافت و استخوان می شوند و در نهایت ممکن است یک یا چند دندان را از دست بدهید. همچنین، التهاب مزمن مداوم می تواند بر سیستم ایمنی بدن شما فشار وارد کند.

علائم هشدار دهنده بیماری پریودنتال یا لثه

کسانی که با یکی از علائم زیر روبرو هستند ممکن است به بیماری لثه مبتلا شده باشند و باید هر چه سریعتر جهت درمان آن به دندان پزشک مراجعه کنند. موارد زیر علائم هشدار دهنده بیماری پریودنتال هستند:

  • بوی بد دهان یا طعم بدی که از بین نمی رود
  • لثه های قرمز یا متورم
  • لثه حساس یا دارای خونریزی
  • جویدن دردناک
  • لق شدن دندان ها
  • دندان های حساس
  • لثه هایی که از دندان های شما جدا شده اند
  • هر گونه تغییر در نحوه قرار گرفتن دندان های شما هنگام گاز گرفتن
  • هر گونه تغییر در تناسب پروتز پارسیل

عوامل خطرناک بیماری پریودنتال

در صورتی که هر یک از عوامل زیر را در خود مشاهده کردید باید قضیه را جدی بگیرید و اقدام به درمان آن کنید. زیرا سهل انگاری شما باعث می شود تا مشکلات دندان گسترش یابد و مجبور به کشیدن دندان یا حتی جراحی شوید. برخی از عوامل خطرناک که ابتلا به بیماری پریودنتال را افزایش می دهند قرار ذیل است:

  • سیگار کشیدن
  • دیابت
  • بهداشت ضعیف دهان
  • فشار
  • وراثت
  • دندان های کج
  • کمبودهای ایمنی زمینه ای – به عنوان مثال، ایدز
  • پرکننده هایی که معیوب شده اند
  • مصرف داروهایی که باعث خشکی دهان می شوند
  • پل هایی که دیگر مناسب نیستند
  • تغییرات هورمونی زنان، مانند بارداری یا استفاده از داروهای ضد بارداری خوراکی

بیماری پریودنتال- درمان بیماری لثه

راه های پیشگیری و درمان بیماری لثه

التهاب لثه را می توان با رعایت بهداشت دهان و دندان و تمیز کردن منظم حرفه ای کنترل و درمان کرد. اشکال شدید تر بیماری پریودنتال نیز می تواند با موفقیت درمان شود. اما ممکن است نیاز به درمان گسترده تری داشته باشد. چنین درمانی ممکن است شامل تمیز کردن عمیق سطوح ریشه دندان در زیر لثه، داروهای تجویز شده برای مصرف خوراکی یا قرار دادن مستقیم زیر لثه و گاهی اوقات جراحی اصلاحی باشد.

برای کمک به پیشگیری یا کنترل بیماری های پریودنتال، مهم است که هر روز مسواک بزنید و نخ دندان بکشید تا باکتری های عامل بیماری لثه را از بین ببرید. حداقل سالی یک بار برای معاینه به دندانپزشک مراجعه کنید، یا اگر هر یک از علائم هشداردهنده یا عوامل خطرناک ذکر شده در بالا را دارید، به دفعات بیشتر مراجعه کنید.

مراجعه به دندانپزشکی به طور مرتب جهت بهداشت دندان و دهان خود را معمولاً هر شش تا 12 ماه یکبار فراموش نکنید. اگر عوامل خطری دارید که شانس ابتلا به پریودنتیت را افزایش می‌دهند، مانند خشکی دهان، مصرف برخی داروها یا سیگار کشیدن ممکن است به تمیز کردن حرفه‌ای دندان نیاز داشته باشید.

کلینیک دکتر لیلا عطایی آماده خدمت رسانی به شما عزیزان در زمینه های مختلف دندان پزشکی می باشد. با ما در ارتباط باشید.

روش درمان بیماری پریودنتال

روش های درمان بیماری لثه با توجه به پیشرفت بیماری متفاوت است. به همین دلیل بعد از معاینه عمومی مشخص می شود که بیماری شما در چه مرحله ای قرار دارد و چه نوع روشی برای شما مناسب است. اگر در مراحل اولیه بیماری هستید ممکن است با اثرات التهابی و خونریزی لثه مواجه شوید که به آن ژنژیوت گفته می شود. در چنین حالتی جرم گیری و پروفیلاکسی می تواند روش مناسبی برای برطرف شدن اثرات ژنژیوت باشد. در کنار درمان، بیمار باید مراقبت های بهداشتی را نیز رعایت کند تا هر چه سریعتر بهبود یابد.

پریودنتیت چیست

حالت جدی تر این بیماری، مرحله پریودنتیت است که بیمار با مشکلات بیشتری روبرو است و باید اقدامات لازم جهت درمان را انجام دهد. عموما دندان پزشکان برای درمان بیماری لثه که در مرحله پریودنتیت قرار دارد از روش روت پلنینگ استفاده می کنند. این روش درمان، مرحله ای از درمان پریودنتال است که جرم و پلاک های میکروبی در زیر خط لثه برداشته و پاکسازی می شود.

زمانی که جرم گیری صورت می گیرد، پاکت لثه از پلاک ها خالی شده و عمق آن کاهش می یابد. این کار سرعت ترمیم لثه را نیز افزایش می دهد. در صورتی که بیماری لثه وخیم تر باشد نیاز به جراحی پریودنتال است تا پاکت لثه برداشته شود.

انجام خدمات درمانی دندان در کلینیک دکتر لیلا عطایی

بیماری های دندان به ویژه بیماری های پریودنتال اگر به موقع درمان نشوند، ممکن است برای شما خطرناک باشد. بهتر است در مراحل اولیه بیماری اقدام به درمان کنید تا نیاز به جراحی دندان نباشد.

کلینیک دکتر لیلا عطایی با استفاده از تکنیک های مدرن درمانی و تجهیزات پیشرفته هر گونه خدمات دندانپزشکی مانند ارتودنسی، جراحی دندان، ایمپلنت، ترمیم دندان، جرم گیری دندان و غیره را به شما ارائه می دهد.

ما زیباترین لبخند را به شما هدیه می کنیم.

فهرست