دندانپزشکی در دوران بارداری

مواردی که راجع به دندانپزشکی در دوران بارداری باید بدانید

سوالات مربوط به بارداری و کار دندانپزشکی برای مادران باردار رایج است. تمیز کردن پیشگیرانه دندان و معاینات سالانه در دوران بارداری نه تنها بی خطر هستند بلکه حتما توصیه می شود. انجام کارهای دندانپزشکی پیشگیرانه در دوران بارداری برای جلوگیری از عفونت های دهانی مانند بیماری لثه که با زایمان زودرس مرتبط است ضروری است.

در بعضی موارد که دچار پوسیدگی دندان هستید ممکن است این عارضه به محفظه داخلی دندان که پایانه های عصبی در آن قرار دارد برسد. این امر باعث ایجاد درد شدیدی می شود که تحمل این درد در دوران بارداری بسیار زیاد است. بهتر است هر چه سریع تر نسبت به درمان دندان خود اقدام کنید. زیرا درمان ریشه یا عصب کشی به برطرف نمودن عفونت و ترمیم دندان و کاهش درد دندان کمک می کند.

بیشتر بخوانید: مراجعه به دندان پزشکی در زمان بارداری

دندانپزشکی در دوران بارداری - مشاوره دندانپزشکی

تاثیر بارداری بر دندان و بیماری های مربوط به دندان

افزایش سطح هورمون در دوران بارداری باعث تورم لثه ها، خونریزی و گیر کردن غذا می شود و در نتیجه باعث تحریک بیشتر لثه ها می شود. در صورتی که قبل از بارداری مشکل دندان داشته باشید، ممکن است در دوران بارداری این وضعیت بدتر شود و بیشتر مستعد عفونت شوید. مشکلات جدی مربوط به دندان مانند عصب کشی نیاز به درمان فوری دارند.

برخی از زنان نه ماه بارداری را بدون ناراحتی دندان می گذرانند، اما گاهی بارداری می تواند برخی از شرایط را بدتر کند یا شرایط جدیدی ایجاد کند. برای بعضی از خانم های باردار، حالت تهوع و استفراغ اوایل بارداری باعث می شود اسید در تماس با دندان ها قرار بگیرد و باعث فرسودگی دندان ها شود. سعی کنید در این مواقع دهان خود را تمیز بشویید و حدالامکان مسواک بزنید. بنابراین، معاینات منظم و عادات بهداشتی خوب دندان می تواند به سلامت شما و کودکتان کمک کند.

التهاب لثه در دوران بارداری

دهان شما می تواند تحت تأثیر تغییرات هورمونی که در دوران بارداری تجربه خواهید کرد، قرار گیرد. به عنوان مثال، برخی از زنان به شرایطی مبتلا می‌ شوند که به نام «التهاب لثه بارداری» شناخته می‌شود، التهاب لثه‌ها می ‌تواند باعث تورم و حساسیت شود. همچنین ممکن است هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن، لثه های شما کمی خونریزی کند. در صورت عدم درمان، التهاب لثه می تواند منجر به اشکال جدی تر بیماری لثه شود. دندانپزشک شما ممکن است تمیز کردن مکرر را برای جلوگیری از این امر توصیه کند.

افزایش خطر پوسیدگی دندان

اگر بیشتر از حد معمول کربوهیدرات می خورید، این امر می تواند باعث پوسیدگی شود. تهوع صبحگاهی می تواند میزان اسیدی که دهان شما در معرض آن قرار می گیرد را افزایش دهد، این امر موجب می شود پوشش خارجی دندان یا مینای دندان را از بین ببرد.

مسواک زدن دو بار در روز و یک بار نخ دندان کشیدن نیز می تواند در دوران بارداری از مشکلات تهوع صبحگاهی، رفلکس معده، عفونت لثه و بوی دهان جلوگیری کند. سعی کنید روال مسواک زدن و نظافت دندان و دهان خود را حفظ کنید، زیرا عادات بد در دوران بارداری با زایمان زودرس، محدودیت رشد داخل رحمی، دیابت بارداری و پره اکلامپسی مرتبط است.

تومورهای بارداری

در برخی از زنان، رشد بیش از حد بافت به نام تومورهای بارداری روی لثه ها ظاهر می شود که اغلب در سه ماهه دوم بارداری است. ممکن است فکر کنید که سرطان است. اما نگران نباشید، این فقط یک تورم است که اغلب بین دندان ها اتفاق می افتد. آنها ممکن است مربوط به تجمع اضافی پلاک دندان ها باشند.

این تومورها ممکن است به راحتی خونریزی کنند و ظاهری خوبی نداشته باشند. خوشبختانه تومورهای لثه پس از تولد نوزاد ناپدید می شوند، اما اگر نگران هستید یا از درد آن رنج می برید بهتر است با دندانپزشک خود در مورد برداشتن آنها مشورت کنید.

دندانپزشکی در دوران بارداری -دکتر لیلا عطایی

استفاده از داروها برای درمان دندان

در صورتی که دندان پزشک شما برای تسکین درد دندان یا مشکلات دیگر دارویی را تجویز می کند، حتما حساسیت خود را نسبت به داروها بیان کنید. این اطلاعات به دندانپزشک شما کمک می کند تا تشخیص دهد که در صورت وجود چه نوع نسخه ای برای شما بنویسد. از داروهایی مانند مسکن ها یا آنتی بیوتیک ها را که ممکن است در دوران بارداری عوارضی برای شما داشته باشد، اجتناب کنید.

استفاده از دارو در حین دندانپزشکی و ایجاد عوارض دارویی در دوران بارداری ممکن است در همه افراد یکسان نباشد. در صورت نیاز به کار دندانپزشکی، مقدار بیهوشی انجام شده باید تا حد امکان کم باشد، اما همچنان به اندازه ای باشد که شما را راحت کند. اگر درد دارید، درخواست بی حسی اضافی کنید. وقتی راحت هستید، از میزان استرس شما و کودک کاسته می شود. همچنین، هرچه راحت ‌تر باشید، بیهوشی راحت ‌تر عمل می‌ کند.

امور دندانپزشکی در دوران بارداری اغلب به آنتی بیوتیک برای پیشگیری یا درمان عفونت نیاز دارند. آنتی بیوتیک هایی مانند پنی سیلین، آموکسی سیلین و کلیندامایسین، که به دلیل ایمنی در بارداری با برچسب B مشخص شده اند، ممکن است بعد از عمل شما تجویز شوند.

بی حس کننده های موضعی در دوران بارداری

اگر باردار هستید و نیاز به پرکردن، کانال ریشه یا کشیدن دندان دارید. یکی از مواردی که لازم نیست نگران آن باشید، ایمنی داروهای بی‌ حس ‌کننده‌ ای است که دندانپزشک شما ممکن است در طول عمل استفاده کند. این داروها در واقع هم برای شما و هم برای کودکتان بی خطر هستند.

طبق آزمایشات انجام شده روی خانم های باردار ثابت شده است که استفاده از این داروها تفاوتی در میزان سقط جنین، نقایص مادرزادی، نارس بودن یا وزن نوزاد ایجاد نمی‌ کنند.

دندانپزشکی در دوران بارداری - جراحی دندان

اشعه ایکس دندان در دوران بارداری

گاهی ممکن است طی فرآیند دندان پزشکی مجبور به گرفتن عکس توسط اشعه ایکس شوید. اما جای نگرانی نیست، زیرا گرفتن عکس اشعه ایکس در دوران بارداری بی خطر است.

اگرچه تابش اشعه ایکس دندان بسیار کم است. اما دندانپزشک یا متخصص بهداشت شما را با یک پیش بند سربی می پوشاند که از تابش مستقیم اشعه ایکس روی شکم تا حدی جلوگیری کند. علاوه براین، گلوی شما نیز با یک قلاده سربی پوشانده می شود تا از تیروئید شما در برابر اشعه محافظت کند.

مشاوره و درمان بیماری های دندان با دکتر لیلا عطایی

همان طور که در این مقاله بیان کردیم، درمان بیماری.های دندان و انجام عملیات دندان پزشکی در.دوران بارداری تقریبا بی خطر است. بهتر است در زمان ملاقات با.دندانپزشک اطلاعات دقیقی درمورد شرایط.بارداری خود، مشکلات مربوط به دندان و لثه و.حساسیت های خود نسبت به داروها در اختیار پزشک تان قرار دهید.

خانم دکتر لیلا عطایی، از متخصصین باتجربه در زمینه دندانپزشکی هرگونه خدمات دندانپزشکی از قبیل  ایمپلنت، کامپوزیت، جراحی دندان و غیره را به شما ارائه می دهد.

شما می توانید از تمام این خدمات، در محیطی کاملا بهداشتی و استفاده از تجهیزات استریل شده بهره ببرید.

فهرست