مراقبت از دندان های شیری

نحوه مراقبت از دندان های شیری در کودکان

دندان های شیری در حالی رشد می کنند که نوزادان هنوز در رحم هستند. این دندان ها تا سنین هفت سالگی دوام می آورند و به تدریج شروع به افتادن می کنند. در این مدت مهم است تا با نحوه مراقبت از دندان های شیری آشنا باشید و از عفونت آن ها جلوگیری کنید. در ادامه مقاله با شما در مورد روش های مراقبتی بیشتر صحبت خواهیم کرد. با ما همراه باشید.

زمان رشد دندان های شیری

دندان های شیری از زمانی که نوزاد در رحم مادر است رشد می کنند. نوزادان یک مجموعه کامل از 20 دندان شیری در لثه خود پنهان دارند. برای اکثر نوزادان، دندان ها بین 6 تا 10 ماهگی ظاهر می شوند، اما در برخی از کودکان، دندان ها از 3 ماهگی ظاهر می شوند. زمان رشد دندان های شیری در همه کودکان متفاوت است. تعداد بسیار کمی از کودکان با 1-2 دندان به دنیا می آیند.

دندان‌ های شیری می ‌توانند به هر ترتیبی وارد شوند، اگرچه دندان‌های پایینی مرکزی اغلب اول از همه رشد می کنند. 20 دندان شیری معمولاً تا زمانی که کودک شما 3 ساله شود در می آید. 32 دندان بالغ جایگزین دندان های شیری در سنین 6 تا 20 سال رشد می کنند.

رشد دندان های شیری

هنگامی که هر دندان شیری به سطح لثه می رسد، لثه برای نشان دادن دندان باز می شود. نوزادان گاهی اوقات زمانی که دندان های جدید شروع به بیرون آمدن از لثه می کنند، لثه های خود را به هم می مالند. اما این جای نگرانی نیست و فقط نشانه بیرون آمدن دندان است.

بسیاری از مردم فکر می کنند که دندان درآوردن نوزادان همراه با علائم زیر صورت می گیرد.

  • گریه کردن زیاد کودک
  • تغذیه نادرست
  • مکیدن اشیایی مانند اسباب بازی ها، آدمک ها و سگ ها
  • ممکن است کودک پوشک های بیشتری را کثیف کند
  • کشیدن گوش سمتی که دندان در می آید

مراقبت از دندان های شیری - دکتر عطایی

برخی از این علائم ممکن است در اثر دندان درآوردن ایجاد شوند. اما داشتن هر یک از علائم در کودکان متفاوت است. اگر کودک شما احساس ناراحتی می کند، به خصوص اگر کودک تب یا اسهال دارد، یا نگران علائم دیگری هستید، بهتر است کودک خود را نزد پزشک عمومی ببرید.

خواندن این مقاله را پیشنهاد می کنیم: عصب کشی دندان در دوران بارداری

کارهایی که هنگام دندان درآوردن نوزاد می توانید انجام دهید

اگر نگران دندان درآوردن کودک خود هستید، می توانید برخی از کارهای ضروری را انجام دهید تا از ناراحتی و درد کودک خود بکاهید. زمانی که دندان نوزاد در حال رشد است ممکن است لثه های بالا و پایین بهم ساییده شود. برای این کار شما می توانید به آرامی لثه های کودک خود را با انگشت تمیز مالش دهید. اما قبل از آن دست های خود را حتما بشویید.

راه حل دیگر این است که به کودک خود وسیله ای نرم بدهید تا گاز بگیرد، مانند حلقه دندان درآوردن، مسواک یا ساختگی. دقت داشته باشید که این وسایل باید کاملا تمیز و بهداشتی باشد تا باعث عفونت دندان کودک نشود.

پختن غذاهای نرم که نیاز به جویدن کمتری دارند، برای کودک بسیار مفید است. تا حد امکان سعی کنید از دادن مواد غذایی سخت به کودک پرهیز کنید. برخی از افراد از ژل های دندان برای نوزادان استفاده می کنند تا درد دندان درآوردن را کاهش دهد. اما این طور نیست و علاوه بر اینکه به کاهش درد کمک نمی کند بلکه عوارض جانبی هم دارد.

اگر کودک شما هنوز ناراحت به نظر می رسد، وقت آن است که به پزشک عمومی یا پرستار سلامت کودک مراجعه کنید. ممکن است مشکلی در دندان درآوردن نداشته باشد.

مراقبت از دندان های شیری و لثه ها

مراقبت از دندان های شیری را باید قبل از ظاهر شدن اولین دندان کودک شما شروع کنید. هنگامی که کودک شما حدوداً 3 ماهه شد، می توانید به آرامی لثه های کودک خود را با استفاده از یک شوینده مرطوب و تمیز، دو بار در روز پاک کنید. این به کودک شما کمک می کند تا با ظاهر شدن اولین دندان برای مسواک زدن آماده شود.

به محض ظاهر شدن اولین دندان، با استفاده از مسواک نرم مخصوص نوزاد که برای کودکان زیر 2 سال طراحی شده است، دندان ها را تمیز کنید. اگر کودک شما مسواک در دهانش را دوست ندارد، می توانید از یک شوینده تمیز بجای آن استفاده کنید تا جلو و عقب هر دندان را پاک کنید.

نحوه تمیز کردن دندان های شیری

کودک خود را طوری قرار دهید که بتوانید دهان کودک را ببینید و کودک احساس امنیت کند. نشستن روی تخت یا روی زمین در حالی که کودک دراز کشیده به طوری که سر کودک روی پاهای شما قرار گیرد، بهترین حالت است.

چانه کودک را با دستان خود نگه دارید و سر کودک را روی پای خود بگذارید. با استفاده از حرکات نرم و دایره ای، لب کودک خود را بلند کنید تا دندان هایش را تمیز کنید. مطمئن شوید که قسمت های جلو و پشت دندان و خط لثه نیز به صورت کامل تمیز شده است.

مراقبت از دندان های شیری - رشد دندان شیری

تمیز نگه داشتن مسواک کودک

پس از تمیز کردن دندان‌ها و لثه‌های کودک، مسواک را با آب تمیز بشویید. مسواک را به صورت عمودی در یک ظرف باز نگهداری کنید تا در هوای آزاد خشک شود. مسواک ها را باید هر 3 تا 4 ماه یکبار یا زمانی که موهای آن فرسوده می شوند، تعویض کنید. در صورتی که کودک شما خودش مسواک میزند، حتما نکات بهداشتی مربوط به نگهداری مسواک را به او آموزش دهید.

جلوگیری از پوسیدگی زودرس دندان

تمیز کردن دندان به تنهایی تضمینی در برابر پوسیدگی دندان نیست. بلکه رژیم غذایی و نحوه تغذیه کودک شما هم مهم است. همه نوزادان تا شش ماه فقط به شیر مادر یا شیر خشک نیاز دارند تا تمام نیازهای بدن او تامین شود. از آنجائیکه شیر مادر نیاز آب بدن کودک را تامین می کند، حد الامکان از دادن نوشیدنی های شیرین به نوزاد خودداری کنید. در دوره های بعد از شیردهی هم از دادن غذاهای حاوی قند به کودک خود خودداری کنید.

وقتی کودک شما خواب است، بزاق کمتری در دهان برای محافظت از دندان های  کودک وجود دارد. به همین دلیل، سعی کنید کودک خود را با شیشه شیر نخوابانید. با این کار ممکن است شیر به آرامی در دهان کودک شما چکه کند و دندان ها را خیس کند. این امر کودک شما را در معرض خطر پوسیدگی دندان قرار می دهد. مسئله مهم تر این است که خواباندن نوزاد با شیشه شیر احتمال خطر خفگی را نیز به همراه دارد.

اضافه کردن فلوراید در 6 ماهگی به رژیم غذایی کودک

فلوراید یک ماده معدنی است که با سفت شدن مینای دندان از پوسیدگی دندان جلوگیری می کند. خوشبختانه آب های لوله کشی شهری حاوی مقداری فلوراید می باشد. هنگامی که کودک شما شروع به  خوردن غذا می کند بهتر است از 6 ماهگی به بعد کمی آب هم به او بدهید. برای اینکه مطمئن شوید آب لوله کشی شما حاوی فلوراید است و اینکه آیا کودک شما به مکمل های فلوراید نیاز دارد یا خیر، حتما با پزشک اطفال خود صحبت کنید.

پرهیز از قرص ها و ژل ها

از قرص های دندان درآوردن، ژل های حاوی بنزوکائین، هومیوپاتی یا گردنبندهای دندان درآور کهربایی استفاده نکنید. هم چنین، از قرص های دندان درآوری که حاوی سم گیاه بلادونا هستند خودداری کنید. بلادونا و بنزوکائین برای بی حس کردن درد کودک شما به بازار عرضه می شوند، اما طبق تحقیقات ثابت شده است که همه این ها عوارض خطرناکی را به دنبال خواهد داشت.

گردنبندهایی که در اطراف گردن نوزاد قرار می‌گیرند می‌ توانند خطر خفگی یا خطر خفگی بالقوه را به همراه داشته باشند. همچنین هیچ تحقیقی برای حمایت از اثربخشی گردنبند وجود ندارد.

بهترین مشاور شما در زمینه دندن های کودک در کلینیک دکتر لیلا عطایی

دکتر لیلا عطایی با داشتن سابقه چندین ساله در زمینه دندان پزشکی، بهترین مشاوره دندان را برای شما ارائه می دهد. ما با استفاده از تکنیک های نوین درمانی تمام خدمات ترمیم دندان، بازسازی خط لبخند، جراحی دندان و غیره را در محیطی کاملا بهداشتی به شما ارائه می دهیم.

فهرست